Ero sivun ”WLAN” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rivi 58: Rivi 58:
[http://www.raja-antura.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=603 raja-antura: wlan]<br>
[http://www.raja-antura.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=603 raja-antura: wlan]<br>


*Suse Forum Network/Internet
* Distrokohtaiset: Suse
[http://www.suseforums.net/index.php?&showforum=5 Suse Forum: Network/Internet]<br>
[http://www.suseforums.net/index.php?&showforum=5 Suse Forum: Network/Internet]<br>



Versio 29. huhtikuuta 2005 kello 17.19

Mitä?

Wlan-korttien tuki on Linuxissa vähän rajoittunut (johtuu pääosin piirivalmistajien haluttomuudesta julkaista koodia/spexejä open-source yhteisölle), mutta oikealla valinnalla säästät kummasti rahaa ja hermoja. Voit jopa saada toimivan langattoman verkon.

Prism54

Näistä suositeltavin kortti on Zyair G-100. Sen hinta on noin 50 €. Laitteesa toimii wep-salaus hyvin, mutta wpa tuen kehitys on vielä vaihteessa ja se valmistuu joskus. Suhtaudu asiaan varauksella.

rt2500

rt2500-piirisarjaiset ovat myös toimivia. Näistä edullisin (~29 €) kortti on A-link WL54PC. Tälle tuotteelle on saatavana täysin opensource ajurit. Tässä kortissa on myös toimiva WPA-tuki joka on monelle tärkeä ja kätevä työkalu salauksen käyttöön ottamiseen (RaConfig2500). Pieni lisähuomautus, että Kernel pitää olla käännettynä 8kb stackseilla jos haluaa ajurin toimivan.

Nämä kortit ovat niitä jotka oikeasti toimivat ja ne ovat vielä edullisiakin.

Atheros (madwifi)

Atheros piirisarjalaiset ovat myös testaamisen arvoinen juttu, tosin osa niistä vie paljon prosessoritehoa. Kenties näitä saa esimerkiksi Gigantista edullisesti. Myös muut verkkokaupat saattaisivat olla käteviä.

IPW2100

Intelin centrino tuen sisältävistä kannettavista löytyy yleensä ipw2100 sarjan piiri tai sen jälkeläinen. WPA tuesta ei varmuutta. Salaamattomat ja WEP yhteydet todettu toimiviksi.

Klassikot

Käytettynä on saatavilla edullisesti myös vanhoja wlan-kortteja. Hyvänä esimerkkinä Orinoco-kortit jotka toimivat hyvin, vaikka eivät ihan modernia nykytekniikkaa edusta. Osta jos saat kantohintaan.

Ndiswrapper

Jos kortillesi ei löydy Linux ajuria aina voit koneilla ndiswrapper emulointirajapintaa joka käyttää Windos-ajureita ja toimii melko hyvin. Käytä CVS-versiota.

WPA

Yleensä kortin driverin lisäksi tarvitaan wpa_supplicant, että saadaan wpa-salaus toimimaan. Valitettava tosiasia on, että useimpien korttien ajurit ovat vielä "vaiheessa" wpa_supplicantin suhteen. Osta kortti jonka tiedät toimivan. Nykyhetkellä näitä ovat rt2500 piirisarjaiset kortit (nämä eivät tarvitse wpa_supplicantia).

Mistä

Tuotteita on saatavissa esimerkiksi verkkokauppa.comista

Jos haluat säästää rahaa, niin MBnetin hintaseuranta kertoo edullisimat ostospaikat.

Vinkit

Hyvä Linux-Wlan perusteos: Wireless LAN resources for Linux

  • 802.11b, 11Mbit/s

HostAP driver for Intersil Prism2/2.5/3 Chipsets, hostapd, and WPA Supplicant
Linux driver for Intersil Prism2/2.5/3 Chipsets
Linux driver for Hermes I (ORiNOCO) Chipset
Linux driver for Intel® PRO/Wireless 2100 Chipsets
Linux driver for ADM8211 Chipset
Linux driver for Atmel AT76C5XXx Chipsets
Linux driver for Hermes I&II Chipsets from Agere

  • 802.11g, 54Mbit/s

Linux driver for Intel® PRO/Wireless 2200BG Chipsets
Linux driver for the 802.11g Prism GT/Prism Duette/Prism Indigo Chipsets
Linux driver for Ralink rt2x00 (Ralink) Chipset
Linux driver for Atheros 802.11a/b/g Chipsets
raja-antura: ndiswrapper
raja-antura: wlan

  • Distrokohtaiset: Suse

Suse Forum: Network/Internet

Tukiasemat

Kaupalliset

Epäyhteensopivuusongelmia voi olla myös tukiasemien suhteen. Oman kokemukseni mukaan voin suositella mm. Zyxelin, Linksysin (Cisco), Cisco aironet ja Topcom tukiasemia. Ongelmien välttämiseksi käytä uusinta ohjelmistoversioita (firmware/bios) myös tukiasemissa. Telewell-pohjaisissa (Conexant-piirisarja) tukiasemissa on ollut paljon ongelmia, vältä niitä.

Yleinen ongelma halvoissa tukiasemissa on se, että niiden prosessoriteho on alimitoitettu jolloin jos on käytössä useita WPA-salausta käyttävää korttia, voi laitteen prosessoriteho loppua kesken ja laite kaatua tai toimia aliteholla. Tämä yleinen ongelma vaivaa muitakin edullisia tuotteita.

"Tee se itse"

Prism2/2.5/3 piirisarjassa on ns. Host AP tila, jossa prism kortti voi toimia tukiasemana. Tällöin driveri hoitaa ei aikakrittiset tapahtumat ja wlankoritn firmware aikakriitiset. Tarvitsee vain ladata HostAP ajuri ja antaa komento 'iwconwig wlan0 mode Master', joka laittaa kortin AP tilaan. Kortiksi käy esim. 3COM 3CRDW696 WIRELESS PCI CARD.

HostAP tukiasema toimii hyvin myös clienttien kanssa, joissa on jokin muu kuin prism piirisarja, esim. Intel® PRO/Wireless 2100 tai Orinoco kortit.

Lisäksi 802.11g korteille ainakin Madfifi(Atheros) ja Prism54 (Prism GT/Duette/Indigo) ajureista löytyy Master tila.