Ero sivun ”Linux.fi:Kahvihuone” versioiden välillä
Ei muokkausyhteenvetoa |
|||
Rivi 133: | Rivi 133: | ||
wikin lisessillä? open content. eli älä kirjoita tänne jos et halua että tekstiäsi voidaan käyttä. | wikin lisessillä? open content. eli älä kirjoita tänne jos et halua että tekstiäsi voidaan käyttä. | ||
:Te ette tajua hölkäyksen pöläystä lisensseistä. Jos lisenssi on tyyppiä copyleft, niin se tarkoittaa, että tekstiin perustuvat uudetkin tekstit on julkaistava samalla lisenssillä. Wikipedian GFDL on tällainen samoin kuin GPL ja Creatice Commons Share Alike -lisenssit. Eli GFDL-materiaalia saa lisätä vain, jos muukin wiki on GFDL, GPL:ää vain jos GPL jne. Mutta et voi sotkea copyleft-materiaalia sellaiseen tekstiin, joka on eri lisenssillä tai tavallisin oikeuksin julkaistu. Päättäkää se lisenssi tai sulkekaa koko wiki. Itse suosittelen Creative Commonsin Attribution - ShareAlike 2.0 -lisenssiä. GPL on tietokoneohjelmille, GFDL:ssä on kansilehtiä, invariant sectioneita ja muuta epäkäytännöllistä tavaraa. Mutta Creative Commonsin lisenssi on helposti selitettävä ja copyleft-lisenssi. Attribution eli tekijöiden nimen näkyminen voidaan toteuttaa vain säilyttämällä wikin sivujen muokkaushistoria. -[[Käyttäjä:62.237.20.164|62.237.20.164]] 14. heinäkuuta 2005 kello 12:13:54 (EEST) | |||
== Kun Norjassa osataan, miksei Suomessakin? == | == Kun Norjassa osataan, miksei Suomessakin? == |
Versio 14. heinäkuuta 2005 kello 12.13
RSS-syöte
Tiedä sitten minne tästä kannattais mainita, mutta laitetaampa tänne. RSS-syötteessä on [[]]-tägejä kuvauksessa, ne vois ottaa pois... Poistakaa vaikka tämä kohta sitten, kun asia on kunnossa. -tpr
Suomenkieli ja kukkaset
Kerta tämäkin suomeksi on, niin miten olisi osio termien kääntämiseen ja erityisesti termeille, joita ei käännetä suomeksi? Kirjoitin tuossa ensimmäisen jutun ja heti tuli ongelmia termien kanssa, joille ei muistu hyvää suomennosta. Linkkejä?
-- pq
- Termejä voi käydä katsomassa ainakin lokalisointi.orgin sanakirjasta. Tosin osio noille pohdinnoille olisi ihan hyvä, niin saadaan hiottua suomennoksia entistä paremmaksi ajan mittaan. -tpr
- Toin sal-faqista Sanasto -artikkeliin sanaston, jospa siinne rakentelisi. Tosiaan, onko tuossa jotain juridista ongelmaa? -Maakuth
Dead already?
Lisäsin muutaman linkin vain, jotta jotakin tapahtuisi saitilla. Flugin postituslistalla esitetyt kommentit Wikin "tarpeellisuudesta" käyvät toteen, jos ei saitti pysy aktiivisena. Pelkkä uusi työkalu ei saa aikaiseksi muutosta, muutos täytyy lähteä käyttäjistä...
- Timka -
Samalla on muutaman aktiivisen ihmisen rajallisia resursseja tuhlattu turhaan asentamiseen ja testaamiseen sen sijaan että niitä olisi kanavoitu järkevämmin. Wikin ruinaajat voisivat nyt näyttää että tämä tuli tarpeeseen ja tehdä sitä sisältöä
Erittäin hyvä, että tällainen on, itsekin huomasin kykeneväni kirjoittelemaan aika paljonkin perustietoa tähän wikiin. Huomasin myös, että linkit tyhjille sivuille inspiroivat kirjoittamaan, elikkä laittakaa vaan lisää tyhjiä alaotsikoita ja tyhjiä sivuja, ties vaikka niihin joku innostuisi kirjoittamaan. Pitäisiköhän vanhasta SAL-FAQista tuoda kirjoituksia tänne? - Maakuth
Mail lists are dead, long live Wiki!
Wikin tarpeellisuus on itsestäänselvyys, jos halutaan kehittää ja kehittyä. Se että ideoita ei tipu joka minuutti tai että kaikilla ihmisillä ei ole antaa yhdelle harrastukselle 24h vuorokaudessa on elämää. En usko että missään on sellaista kehittäjäyhteisöä, joka tekee näkyvää tulosta kellon ympäri.
Mutta sen sijaan olen havainnut että täällä ollaan valmiita kritisoimaan saamattomuudesta muita ja sitten jos ne muut yrittää saada aikaan tulosta, niin heti tehdään selväksi että kyseinen vauhti ei riitä.
Ajan wikiä siksi, että tätä kautta ihmisten on helppo tehdä ehdotuksia, aloittaa asioita ja jättää ne näkyviin. Kun tällainen WIKI on olemassa voivat ihmiset helposti, idean tultua tai muistettuaaan jotain käydä lisäämässä sen yhteiseen arkistoon. Jos ei ole mitään paikkaa jää ideat helposti unohduksiin. Jos Linus Torvaldsilla ei olisi ollut uutisryhmiä käytössä, olisi linux jäänyt todennäköisesti kahden version projektiksi - Vapaasti lainaten "Kapinakoodi" kirjasta.
Se että uutisryhmät ja sähköpostilistat ovat olleet aikanaan tärkeitä, olisi nyt hyvä ymmärtää, että wiki on tärkeä apuväline - ei itsetarkoitus. Jos Linuxia ja muita fiksuja ratkaisuja halutaan kehittää ja markkinoida, on sen eteen nähtävä vaivaa. Meillä on nyt tässä hyvä paikka antaa kaikille mahdollisuus kertoa, mitä tehdä.
Postilistalle liittyminen voi olla joillekin kynnys, mutta wikiin voit kirjoittaa vaikka kirjaston koneelta hyvän idean, joka on sitten heti yhteisön käytössä. Miksi me haluaisimme estää yhteisöä elämästä ja kasvamasta? Tietokone on osittain korvannut mm. kynän ja paperin, eikö siis Wiki voi osittain korvata sähköpostilistan.
-- gnomeboy su huhti 24 11:40:14 EEST 2005
Tekemistäni rakennemuutoksista
Yritin hieman siivota etusivua ja tärkeimpiä muita sivuja, jotta ne eivät näyttäisi aivan niin sekavilta. Toivottavasti en hukannut mitään wikiin jo lisättyä tietoa. Kaikki vanhatkin versiot ovat tietenkin tallessa asianmukaisten sivujen historia-välilehdillä. -- Japsu 19. huhtikuuta 2005 kello 11:05:06 (EEST)
Lisäämäni linkki FC3-opas ainakin tuntui kadonneen. Miten haluaisit sen lisättävän? -- Timka
- Ah. Linkkisi on sivulla Linkkejä, jota en muistanut linkittää Etusivulle. :) -- Japsu 19. huhtikuuta 2005 kello 14:18:47 (EEST)
Wikin "vahvana" puolena tuli juuri esille se että olin laittanut etusivulle linkin tuohon tapahtumaan jota yritän järjestää toukokuussa. Uudistuksen myötä linkki katosi.
Toki sivu voidaan palauttaa ja laittaa linkki uudestaan esille, mutta tämä ei liene kuitenkaan toimivassa järjestelmässä tarkoituksenmukaista?
--82.203.135.170 19. huhtikuuta 2005 kello 14:14:41 (EEST)
- "Täällä lisää" sivun otsikkona ei ollut kovin kuvaava, joten sivusi jäi minulta huomaamatta... Siirsin sen kuitenkin nimelle Elokuvailta ja linkitin etusivulle. -- Japsu 19. huhtikuuta 2005 kello 14:23:36 (EEST)
Tuolla etusivulla on nyt kolme otsikkoa, joiden alta ei vielä löydy sivua (tietoturva, Miksi Linux ja Palvelinohjelmat). Onhan niihin jollakin tulossa jotakin ? JukkaL
Käytännöistä
MediaWiki-ympäristöä aikaisemminkin käyttäneenä (ja ylläpitäneenä) toivoisin tiettyjä käytäntöjä otettavaksi käyttöön myös täällä Linux.fi-wikissä. Tässä luettelemani käytännöt helpottaisivat tiedon löytämistä ja tuottaisivat siistimpiä sivuja. -- Japsu 19. huhtikuuta 2005 kello 10:50:59 (EEST)
Selvä ero tekstisivujen ja niiden keskustelusivujen välillä
Monissa rajoittuneemmissa wikiohjelmistoissa ei sivuilla automaattisesti ole varsinaisia keskustelusivuja, mutta MediaWikissä on: kunkin sivun ylälaidasta löytyy "Keskustelu"-välilehti. Kommentit sivun sisällöstä, parannusehdotukset yms. kuuluvat siis mielestäni keskustelusivulle, eivät asianomaisen sivun alalaitaan.
- Projektisivu Kahvihuone (tämä sivu) on (ainakin Fi.Wikipediassa) muuten poikkeus - sitä käytetään suoraan keskustelusivuna. -- Japsu 19. huhtikuuta 2005 kello 14:23:36 (EEST)
Luokkien käyttö
Mikäli sivut luokitellaan kuvaaviin luokkiin, etsimänsä tiedon löytää paljon helpommin. Luokathan toimivat siten, että luokiteltavan sivun alalaitaan lisätään teksti
[[Luokka:Luokannimi]]
jolloin sivu lisätään automaagisesti luokkaan "Luokannimi".
Täytyisi vain tehdä jokin yleinen lista luokkien nimistä, jotta oikean luokan osaa laittaa. --Heikki 27. huhtikuuta 2005 kello 21:43:46 (EEST)
Tein sivun noita luokkia varten jonne voitaisiin kerätä lista luokista (jos ne otetaan käyttöön). --Heikki 29. huhtikuuta 2005 kello 20:45:54 (EEST)
Kuvaavat nimet sivuille
Ensisijainen hakuperuste MediaWikissä ovat sivujen otsikot. Siksi kuvaavilla otsikoilla varustettuja sivuja löytää paljon kätevämmin.
Etusivun keskustelusivulta siirrettyjä kommentteja
Vinkit
Ehdotan, kuten postilistalla jo mainitsin, ensimmäiseksi yritykseksi ottaa pohjaksi http://www.uta.fi/~jm58660/100vinkkia.html ja muokata niistä 365 vinkkiä.
Perusteeksi esitän, että tuossa tekstin lisääminen ainakin on helppoa, mutta toisaalta päästään näkemään miten homma sitten sujuu kun vinkkejä pitää alkaa kenties kategorisoimaan tms. myöhemmin.
Muitakin ehdotuksia aloituskohteeksi saa esittää. Näkisin kuitenkin hyväksi, että aluksi keskitytään selvästi johonkin. -- Jori M
Katohan
tää on nii hieno et menee varmaa rikki ;-)
Juha H
Allekirjoituksia
Jos vielä allekirjoitettaisiin, niin että tiedetään, kuka kulloinkin kuittailee.
Petri Salmela
Mitenköhään tuollaisen automaattisen allekirjoituksen saa aikaan. J.Halmu
- MediaWikissä allekirjoituksen saa aikaan laittamalla neljä tildeä (~~~~) tai klikkaamalla tekstikentän yläpuolella olevan rivin toiseksi viimeistä nappia. --Jonik 18. kesäkuuta 2005 kello 12:19:42 (EEST)
Antaa mennä
Me ei vielä tiedetä mitä tänne kertyy. Tehdään etusivulle vaan ja joku sitten joskus voi järjestellä niitä jonkinlaiseen (hierarkkiseen) järjestykseen. Kun vain keksittäisiin joku logiikka...
Minusta on hyvä että kukin voi tallentaa neuvoja itse hankalaksi kokemiin asioihin.
Ja korjatkaa reilusti toisten tekosia!
Jukka Lind
.. mieluummin korjailkaa, älkää arvostelko. Se vituttaa eniten --anonymous
rock and roll
Kehitysvauhti on huimaa. Oikolukua ja korjauksia tarvitaan.
Lisenssi?
Millä lisenssillä tämän wikin sisältö on saatavilla? En löytänyt asiasta ekplisiittistä mainintaa mistään. Osa jutuista oli näköjään kopioitu Wikipediasta joten ne tietty ovat GFDL:n alla, mutta mites muuten? Ajattelin vaan, että jos tänne joskus syntyy jotain oikeasti laadukasta sisältöä, niin sitä voisi olla kiva käyttää muuallakin, esim. juuri Wikipediassa. --Jonik 18. kesäkuuta 2005 kello 12:29:43 (EEST)
wikin lisessillä? open content. eli älä kirjoita tänne jos et halua että tekstiäsi voidaan käyttä.
- Te ette tajua hölkäyksen pöläystä lisensseistä. Jos lisenssi on tyyppiä copyleft, niin se tarkoittaa, että tekstiin perustuvat uudetkin tekstit on julkaistava samalla lisenssillä. Wikipedian GFDL on tällainen samoin kuin GPL ja Creatice Commons Share Alike -lisenssit. Eli GFDL-materiaalia saa lisätä vain, jos muukin wiki on GFDL, GPL:ää vain jos GPL jne. Mutta et voi sotkea copyleft-materiaalia sellaiseen tekstiin, joka on eri lisenssillä tai tavallisin oikeuksin julkaistu. Päättäkää se lisenssi tai sulkekaa koko wiki. Itse suosittelen Creative Commonsin Attribution - ShareAlike 2.0 -lisenssiä. GPL on tietokoneohjelmille, GFDL:ssä on kansilehtiä, invariant sectioneita ja muuta epäkäytännöllistä tavaraa. Mutta Creative Commonsin lisenssi on helposti selitettävä ja copyleft-lisenssi. Attribution eli tekijöiden nimen näkyminen voidaan toteuttaa vain säilyttämällä wikin sivujen muokkaushistoria. -62.237.20.164 14. heinäkuuta 2005 kello 12:13:54 (EEST)
Kun Norjassa osataan, miksei Suomessakin?
Käykääpä kaikki katsomassa http://www.linuxguiden.no/. Erityisesti Tuoreet muutokset (Siste endringer) on aika eri näköinen kuin tämän wikin. Mistähän mahtaa johtua, että Norjassa osataan, mutta ei Suomessa? Onhan suomalaisilla Linus Torvalds, mutta norjalaisilla vain Trolltech. Asukkaitakin on Suomessa enemmän. Toisaalta Linuxin käyttö esim. julkisella sektorilla on Norjassa huomattavasti yleisempää (ks. esim. Skolelinux). Mutta kyllä täällä nyt parempaan pitäisi pystyä. Kaikki vain editoimaan! WLAN on jo hyvää alkua.
-
Ollaa jäljessä. Linux ei ole lyönyt oikein läpi.