Ero sivun ”Nettisivun tekeminen NVU:lla” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ei muokkausyhteenvetoa
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
[[NVU]] on monipuolinen ja helppokäyttöinen verkkosivustojen tekemiseen tarkoitettu ohjelmisto. Tässä ohjeessa tutustutaan ohjelman perustoimintoihin tekemällä yksinkertainen esimerkkisivu.
[[Nvu]] on monipuolinen ja helppokäyttöinen verkkosivustojen tekemiseen tarkoitettu ohjelmisto. Tässä ohjeessa tutustutaan ohjelman perustoimintoihin tekemällä yksinkertainen esimerkkisivu.


== Johdanto ==
== Johdanto ==
[[NVU]] on ilmainen ja helppokäyttöinen avoimeen lähdekoodiin perustuva www-kehitysympäristö. NVU:n avulla on mahdollista tehdä näyttäviä internet-sivustoja ilman suurta teknistä tietämystä ja ominaisuuksiltaan se muistuttaa paljon esimerkiksi Frontpage ja Dreamweaver ohjelmistoja. Tämän ohjeen tarkoituksena on tutustuttaa käyttäjä NVU-sivustoeditoriin ja sen perusominaisuuksiin. Ohjeen käyttäjältä edellytetään kokemusta peruskäyttöliittymien käytöstä ja erityisesti tyyliajattelun sisäistämisestä. Tyyleistä voi lukea lisää esimerkiksi OpenOffice.org Writerin tyyliohjeesta.
[[Nvu]] on ilmainen ja helppokäyttöinen avoimeen lähdekoodiin perustuva www-kehitysympäristö. NVU:n avulla on mahdollista tehdä näyttäviä internet-sivustoja ilman suurta teknistä tietämystä ja ominaisuuksiltaan se muistuttaa paljon esimerkiksi Frontpage ja Dreamweaver ohjelmistoja. Tämän ohjeen tarkoituksena on tutustuttaa käyttäjä NVU-sivustoeditoriin ja sen perusominaisuuksiin. Ohjeen käyttäjältä edellytetään kokemusta peruskäyttöliittymien käytöstä ja erityisesti tyyliajattelun sisäistämisestä. Tyyleistä voi lukea lisää esimerkiksi OpenOffice.org Writerin tyyliohjeesta.


''Huom!'' NVU:n kehitystyö on pysähtynyt ja sitä on jatkettu [[Kompozer]] nimisenä projektina. Kompozerissa on kuitenkin havaittu toiminnan epävakautta ja lisäksi myös sen kehitystyö on sittemmin keskeytynyt joten Linuxkouluun.fi -ohjeet keskittyvät edelleen NVU:hun. Ohjeita voidaan kuitenkin hyödyntää suurimmaksi osaksi myös Kompozeria käytettäessä.  
''Huom!'' NVU:n kehitystyö on pysähtynyt ja sitä on jatkettu [[Kompozer]] nimisenä projektina. Kompozerissa on kuitenkin havaittu toiminnan epävakautta ja lisäksi myös sen kehitystyö on sittemmin keskeytynyt joten Linuxkouluun.fi -ohjeet keskittyvät edelleen NVU:hun. Ohjeita voidaan kuitenkin hyödyntää suurimmaksi osaksi myös Kompozeria käytettäessä.  

Versio 1. syyskuuta 2009 kello 13.46

Nvu on monipuolinen ja helppokäyttöinen verkkosivustojen tekemiseen tarkoitettu ohjelmisto. Tässä ohjeessa tutustutaan ohjelman perustoimintoihin tekemällä yksinkertainen esimerkkisivu.

Johdanto

Nvu on ilmainen ja helppokäyttöinen avoimeen lähdekoodiin perustuva www-kehitysympäristö. NVU:n avulla on mahdollista tehdä näyttäviä internet-sivustoja ilman suurta teknistä tietämystä ja ominaisuuksiltaan se muistuttaa paljon esimerkiksi Frontpage ja Dreamweaver ohjelmistoja. Tämän ohjeen tarkoituksena on tutustuttaa käyttäjä NVU-sivustoeditoriin ja sen perusominaisuuksiin. Ohjeen käyttäjältä edellytetään kokemusta peruskäyttöliittymien käytöstä ja erityisesti tyyliajattelun sisäistämisestä. Tyyleistä voi lukea lisää esimerkiksi OpenOffice.org Writerin tyyliohjeesta.

Huom! NVU:n kehitystyö on pysähtynyt ja sitä on jatkettu Kompozer nimisenä projektina. Kompozerissa on kuitenkin havaittu toiminnan epävakautta ja lisäksi myös sen kehitystyö on sittemmin keskeytynyt joten Linuxkouluun.fi -ohjeet keskittyvät edelleen NVU:hun. Ohjeita voidaan kuitenkin hyödyntää suurimmaksi osaksi myös Kompozeria käytettäessä.

Alkutoimet

Tyhjä NVU-ikkuna

Internet-sivuja tehdessä kannattaa ensimmäisenä miettiä mitä sivuille ollaan laittamassa ja millä tavalla. Tässä ohjeessa perehdytään lähinnä sisällön lisäämiseen, ottamatta kantaa sivun ulkonäköön.

Aluksi kannattaa etsiä harjoitussivuille muutaman kappaleen pituinen teksti, sekä ainakin yksi kuva. Malliesimerkissä on käytetty http://www.lipsum.com sivulla generoitua tekstiä, sekä yhtä kuvaa joka löytyy ohjeen lopusta. Kun sivuille laitettava materiaali on tiedossa, voidaan käynnistää itse NVU-sovellus.

Tekstin lisääminen

Varsinaisen sivun tekemisen aloitamme lisäämällä sivuille muutaman kappaleen tekstiä. Mallisivulle on generoitu Lorum Ipsum generaattorilla viisi kappaletta tekstiä, jonka muokattu versio löytyy tiedostosta malli_teksti.txt. Mikäli ohjelman käyttöä halutaan harjoitella esimerkin mukaisesti on suositeltavaa käyttää valmista tekstiä, mutta vaihtoehtoisesti voidaan käyttää myös jotain muuta valmista tekstiä.

  • Avaa malliteksti malli_teksti.txt esimerkiksi napsauttamalla linkkiä tai avaamalla se erilliseen tekstieditoriin
  • Valitse teksti kokonaisuudessaan hiirellä tai painamalla näppäinyhdistelmää Ctrl + A
  • Kopioi teksti leikepöydälle valitsemalla Muokkaa > Kopioi
  • Siirry NVU:hun
  • Liitä teksti työtilan tekstikenttään.

Nyt on luotu sivulle tuleva peruskappaleteksti.

Tyylien merkkaaminen

Tyylin asettaminen

Seuraavaksi merkataan tekstiin tyylit eri otsikoille ja kappaleille. Jos käyttämäsi teksti on muualta kuin esimerkkitiedostosta, lisää sekaan muutamia otsikoita ja alaotsikoita. Maalaa ensimmäinen varsinainen tekstikappale otsikoiden jälkeen ja valitse tälle tyylivalikosta tyyliksi Kappaletyyli. Toista tämä kaikille muillekin tekstikappaleille, niin että kaikki kappaleet on merkitty oikealla tyylillä.

Seuraavaksi merkitään otsikot niiden omilla tyyleillä.

  • Mustaa pääotsikko “Lorem Ipsum


Pääotsikon merkkaminen

  • Valitse sille tyyliksi Otsikko 1

  • Seuraavaksi merkitse kaikki toisen tason otsikot tyylillä Otsikko 2.
  • Lopuksi merkitse kolmannen tason otsikot tyylillä Otsikko 3.

Nyt sivun kappaleet on merkitty onnistuneesti ja työtilan tulisi näyttää suunnilleen seuraavalta.


Kuvan lisääminen

Seuraavaksi lisäämme sivulle kuvan ensimmäisen kappaleotsikon jälkeen.

  • Tee kuvalle tilaa lisäämällä Enter-näppäimellä yksi tyhjä rivi ensimmäisen tekstikappaleen jälkeen ja ennen ensimmäistä kolmannen tason otsikkoa.
  • Siirrä kursori tälle tyhjälle riville.

  • Napsauta ylätyökalupalkin Kuva-painiketta.

  • Hae lisättävä kuva ja kirjoita sille kuvaus kohtaan vaihtoehtoinen teksti.

  • Napsauta OK ja kuva lisätään haluttuun kohtaan.

Taulukon tekeminen

Seuraavaksi lisäämme taulukon tekstin loppuun.

  • Siirry aivan sivun loppuun ja tee sinne yksi tyhjä rivi taulukon sijoittamista varten.
  • Valitse työkaluriviltä Taulukko.
  • Aseta hiirellä taulukon kooksi 3x 4 ja lukitse koko napsauttamalla.

  • Napsauta OK.

Nyt taulukko lisätään sivun loppuun ja sen solut voidaan täyttää valitsemalla solu hiirellä ja lisäämällä siihen tarkoitettu informaatio.

Linkin tekeminen

Viimeisenä lisäämme linkin sekä tekstiin, että kuvaan.

Linkki tekstiin

Lisätään tekstiin linkki osoittamaan Lorum Ipsum -generaattorin sivulle (http://www.lipsum.com).

  • Valitse tekstistä mustaamalla sana, johon linkki lisätään. Malliesimerkissä on valittu ensimmäisen kappaleen kaksi ensimmäistä sanaa.
  • Valitse työkalupalkista Linkki-painike.

  • Kirjoita avautuneen ikkunan tekstikenttään osoite johon linkki osoittaa. Malliesimerkissä tämä on http://www.lipsum.com.

  • Napsauta OK.

Nyt linkin pitäisi näkyä seuraavanlaisena.

Linkki kuvaan

  • Napsauta hiirenkakkospainikkeella sivulle jo lisättyä kuvaa.
  • Valitse Kuva > Ominaisuudet.
  • Siirry linkki -välilehdelle.
  • Valitse tiedostoista kohde johon kuvasta painamalla siirrytään. Mallisivussa linkki osoittaa saman kuvan suurempaan versioon.

  • Napsauta OK.

Esimerkkimateriaalin lataaminen

Alhaalla olevista linkeistä voidaan ladata esimerkissä käytetty kuvat ja teksti. Tiedostot voidaan ladata samaan kansioon seuraavien vaiheiden mukaisesti.

  • Napsauta alhaalla olevaa tiedostolinkkiä hiiren kakkospainikkeella (yleensä oikeapainike)
  • Valitse avautuneesta valikosta "Tallenna kohde levylle"
  • Valitse hakemisto mihin tiedosto tallennetaan
  • Napsauta Tallenna
  1. Lataa esimerkkissä käytetty teksti tästä
  2. Lataa esimerkkissä käytetyn kuvan pieni versio tästä
  3. Lataa esimerkkissä käytetyn kuvan suuri versio tästä